15.04.2019

Poletište Dizdarica kada je registrovano, 2011. godine, bilo je jedino registrovano paraglajding poletište u Crnoj Gori, ali naš trud i rad je otpočeo tri godine ranije i uvjek se odvijao u pravcu unapređenja letilišta, kluba i turističke ponude Herceg Novog, prvenstveno kroz saradnju sa nadležnim organima: Agencijom za Civilno Vazduhoplovstvo i Kontrolom letenja Tivat, a zatim Opštinom Herceg Novi i Turističkom organizacijom Herceg Novi. Tokom proteklih godina ostvaren je značajan napredak, a naš entuzijazam i uporni rad je nedavno prepoznat i od strane Nacionalne turističke organizacije i Ministarstva održivog razvoja i turizma. Zbog toga, danas se možemo pohvaliti da uz pomoć Nacionalne turističke organizacije i Opštine Herceg Novi uskoro završavamo svoj projekt instalacije kućice – vidikovca na paraglajding poletištu Dizdarica. 

Postavljanjem ovog svojevrsnog vidikovca smo oplemenili lokaciju našeg poletišta, a nadamo se da će to unaprijediti i turističku ponudu našeg grada. Uzimajući u obzir da se Žlijebska Lastva i paraglajding poletište Dizdarica, nalazi tik iznad ulaska u Boku i da se sa istog mjesta pruža prelijep pogled na zaliv i gradove koji gravitiraju u ovom dijelu, mi smo u saradjni sa MZ Kameno aplicirali na Javni poziv kod NTOCG. Na sreću svih nas, prepoznali su cilj i namjenu ovog budućeg vidikovca, tako da su nam odobrili dio sredstava. Danas, nakon implementacije projekta, imamo sa čime da se pohvalimo. Ovo je mjesto koje će mnogi posjećivati, a mi ćemo se potrudili da posjetiocima pružimo prijatne trenutke. Glavni dio radova je završen, a preostaje nam završno sređivanje i uređenje okoline, kako bi smo sve lijepo uklopili u prirodni ambijent. Vidikovac zvanično planiramo prezentovati sredinom juna, kada ćemo održati i manifestaciju „Paraglajding dan“. Od tog dana pa u buduće, vidikovac će biti otvoren za sve građane. Svi će imati slobodan pristup i moći će uživati u fantastičnom pogledu na zaliv, kao i na naše letačke aktivnosti. Takođe, našem gradu planiramo pokloniti „Live“ sliku sa kamere, koja ce biti instalirana na vidikovcu i gledati će na zaliv. Slika će se moći pratiti ovdje, na sajtu kluba Adriafly. 

Zahvaljujemo se Nacionalnoj turistickoj organizaciji Crne Gore i Opštini Herceg Novi što su podržali naš projekt, takođe i Turističkoj organizaciji Herceg Novi, koja je prepoznala Adriafly kao jednog od predstavnika aktivnog turizma u Novome. Veliko hvala upućujemo Perici Daniloviću i njegovoj firmi Danpe Commerce za nesebičnu donaciju i pomoć u izvođenju radova, a zahvaljujemo i svim našim prijateljima koji nam mnogo pomažu, na razne načine. 

Zajednički, sa puno entuzijazma, radimo na razvoju kluba letilišta i sporta, kako bi što više ljudi imalo priliku poletjeti sa Orjena i uživati u pogledu na Boku i naš prelijepi grad. 

Nekada i danas:

Do skorog viđenja i letačkog druženja, srdačan pozdrav, paraglajding klub ADRIAFLY

Paraglajding je svojim munjevitim razvojem letenje približio čovjeku više nego bilo koja drugo tehnološko dostignuće. Adriafly svojim radom unapređuje i ostaje u koraku sa evropskim edukativnim, sportskim i tehničkim normama. Noviteti koje predstavljamo su interaktivne kamere, meteorološka stanica i obrazac za brzu i jednostavnu najavu letenja. Članovi kluba mogu da komentarišu, analiziraju i razmjenjuju iskustva u "sobi za ćaskanje" na stranici KNjIGA LETENJA. Dizdarica je poletište, koje je zalaganjem članova Adiafly kluba, postavljeno na mapu kao prezentno, atraktivno i aktivno mjesto okupljanja domaćih i stranih pilota. Na stranici su spomenuti brojni načini za kontakt. Obradujte nas svojim utiscima ili kratkom porukom koju možete poslati sa stranice putem kontaktnog obrazca. ~ Srdačno, vaš uređivački tim ~