Paraglajding klub Adriafly iz Herceg Novog je sportska društvena organizacija koja je osnovana 2008. godine

U 2024. godini, brojimo 25 članova, od kojih je 19 aktivnih pilota, s vlastitom opremom za letenje. Klub se ističe sa čak tri certifikovana paraglajding instruktora i većim brojem iskusnih pilota, što pilotima početnicima pruža mogućnosti za sticanje naprednih vještina neophodnih za bezbjedno krstarenje nebom. Raspolažemo sa nekoliko kompleta opreme namijenjenih početnoj obuci naših članova – budućih pilota.

Klub Adriafly i njegovi članovi su priznati u međunarodnoj asocijaciji pilota i instruktora APPI. Zbog toga smo registrovali APPI školu letenja, a naši instruktori i asistenti su deo reprezentativne komisije APPI, kao i stručni saradnici u domaćim vazduhoplovnim organima.

Adriafly je takođe predstavnik međunarodne organizacije „Ailes pour Eux“ (Krila za njih), čiji je cilj unapređenje razvoja paraglajdinga širom svijeta, uključujući i naš region.

Kao članovi APPI, aktivno sarađujemo s mnogim stranim paraglajding klubovima i klubovima iz Crne Gore. Posebno blisku saradnju održavamo s Aeroklubom Trebinje (BiH), Nimbusom iz Dubrovnika (CRO) i JPK Kriška gora (SLO).

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji kluba s državnim institucijama nadležnim za vazdušni saobraćaj, letenje u Herceg Novom danas se odvija u potpunosti u skladu s domaćim i međunarodnim vazduhoplovnim propisima.

Klub Adriafly upravlja poletištem Dizdarica, smještenim na Žlijebskoj lastvi. Ovo poletište, izgrađeno i registrovano 2010. godine ličnim sredstvima kluba uz podršku opštine Herceg Novi, predstavlja prepoznatljivu turističku atrakciju. „Dizdarica“ se ističe kao moderno i označeno poletište, prisutno na relevantnim paraglajding mapama.

Opremljeno širom poletnom stazom, klubskom kućicom i prostranim uređenim turističkim vidikovcem, poletište pruža panoramski pogled na zaliv i poletnu stazu. Dodatno, implementirali smo neophodnu sigurnosnu opremu na poletištu, uključujući online meteorološku stanicu, vjetrokaze i online kamere koje su dostupne na našem sajtu.

Kroz stalna unapređenja članova i infrastrukture, aktivno radimo na povećanju sigurnosti i stvaranju sve boljih uslova za letenje. Kroz samostalne i zajedničke aktivnosti, promovišemo Herceg Novi i Boku kao egzotičnu destinaciju za ljubitelje paraglajdinga.

SLOBODA, LJEPOTA, AVANTURA, NAUKA

Što biste više mogli poželjeti od života ? Pridružite nam se, letite sa nama!

Paraglajding je svojim munjevitim razvojem letenje približio čovjeku više nego bilo koja drugo tehnološko dostignuće. Adriafly svojim radom unapređuje i ostaje u koraku sa evropskim edukativnim, sportskim i tehničkim normama. Noviteti koje predstavljamo su interaktivne kamere, meteorološka stanica i obrazac za brzu i jednostavnu najavu letenja. Članovi kluba mogu da komentarišu, analiziraju i razmjenjuju iskustva u "sobi za ćaskanje" na stranici KNjIGA LETENJA. Dizdarica je poletište, koje je zalaganjem članova Adiafly kluba, postavljeno na mapu kao prezentno, atraktivno i aktivno mjesto okupljanja domaćih i stranih pilota. Na stranici su spomenuti brojni načini za kontakt. Obradujte nas svojim utiscima ili kratkom porukom koju možete poslati sa stranice putem kontaktnog obrazca. ~ Srdačno, vaš uređivački tim ~