Adriafly, JPK Kriška gora i Paraglajding klub Drvar sa rukom u ruci

Mala ekipa, Jaka, Boris i Mio, piloti sa slovenačke Gorenjske su se odvažili da odu u posjetu Paraglajding klubu Drvar. Jaka i Boris ambasadori JPK Kriška gora i nekih klubova iz Slovenije, a Mio kao organizator ekspedicije i član JPK Kriška gora je imao zadaću da i kao član kluba Adriafly iz Herceg Novog utaba staze novog prijateljstva.

 Vremenska prognoza nam nije išla na ruku, ali nešto više slobodnih dana koje smo imali je pripomoglo da smo se odlučili za istraživanje novih krajeva. Pakovanje opreme, polako, svaki dio sa posebnom pažnjom, a onda brzinsko ubacivanje nekoliko osnovnih krpica i kozmetike su označili spremnost za polazak. Rani jutarnji sati nisu naravno nikome smetali, čak ni Jaki koji je imao dugu noć, ali prekratku za spavanje.

Odmah po dolasku je bilo jasno da vazduh u Drvaru »spava« i da prvi dan neće dati pretjerano uzbuđenje. Pijesak je bio glavni prigušivač energije (ili su ga namjerno prosuli ili je stvarno došao iz Sahare nismo utvrdili), tako da prvi dan letenja i favorit je pružio sat-dva umirenog jedrenja iznad lijepih pejsaža. Poletište je jako prostrano i opremljeno nadstrešnicom, klupama i ljuljaškama i brojnim mjestima za odmaranje i čekanje. Bezbjedno, kao takvo se sigurno može uvrstiti u školsko. Umjetna trava (jako nježna) štiti krilo od habanja i jako je prijatna za ležanje.

Slijeće se na livadu pored stadiona, dovoljno prostranu. Treba biti oprezan ukoliko je vjetar J ili JZ smijerova nešto jači jer se slijeće u zavjetrinu visokih zgrada. Obično i nema dolinskog vjetra, ali mi koji smo navikli na prostrana sletišta prepreke vidimo kao generatore turbulencije koja nam u blizini tla nije mila.

Mio u vazduhu i Boris na poletištu

Ono što Drvar izdvaja od drugih krajeva nije samo geografska pogodnost i meteorološka naklonjenost klimatskih uslova, nego i srdačna gostoljubivost građana. To smo doživjeli prvenstveno od našega domaćina, Marka Zarača koji sebe nesebično daje u aktivnosti letenja i svim ostalim pratećim elemetima povezanim sa ovim divnim sportom. Odkrio nam je brojne lokacije koje se na turističkim mapama ne mogu naći. Brinuo se za naš transport i u tome nismo gubili vrijeme, mada za izlazak pješice na poletište ne treba više od četrdesetak minuta.

Uživali smo u vazduhu i na zemlji. Zahvaljujući Marku smo posjetili stari grad u Nagrađu, Crnu Kraljicu, koji ima jako interesantu i važnu istorijsku priču. Ovaj srednjovjekovni grad ponos je grada Drvara u kojeg je bježeći od Osmanlija došao kralj Stefan Tomašević sa suprugom Jelenom i njihovim sinom Lazarom. Ne čudi što je Tomašević otišao upravo tamo jer su ovu netaknutu prirodu koristili kraljevi za lov. Postoje brojne legende, a neke smo uspjeli i istažiti i saslušati u kratkom obilasku. Na taj način smo dokučili zašto je kraljica dobila naziv CRNA. To ipak ostavljam za neko drugo javljanje, ako me dragi čitaoci ne preduhitrite i sami se uvjerite u živi duh ovih krajeva.

Nedaleko od grada se nalazi nova crkva, ali Nagrađe se izdvaja odkrićem temelja jako stare (jedne od najstarijih crkava u regiji). Nova crkva je izgrađena nadomak temelja, za koje se pretpostavlja da su ostaci najstarije pravoslavne bogomolje u BiH (nedaleko od nje se nalazi Visuć grad). Temelje ove srednjovjekovne bogomolje su slučajno odkrili ljudi krčeći put do Visuć grada – Crne kraljice.

Nedaleko od grada, u Bastasima izvire jako kratka rijeka Bastašica. Svoj životni vijek do rijeke Unca provodi jedva dužine jedan kilometar, ali uprkos tome je prepuna pastrmke i života. Sam izvor je impresivan zato što je okružen sa visokim i vertikalnim stjenovitim ivicama, a već prvim metrima pravi više vodopada, pogotovo poslije obilnih kiša. Vertikalne stijene imaju sedam uređenih smijerova – penjališta koji pogoduju ovoj vrsti sporta. Na ovoj lokaciji je dobro imati kajak ili ga iznajmiti, jer su krajolici i ulazak u kanjone nestvarni. Naš Jaka je odplivao nekoliko krugova u izvoru, u toj pijaćoj vodi koja je prehladna i za piće. Po osmijehu sudeći nije navikao na kupanje toplom vodom.

U strasnom zagrljaju dvije rijeke, na ušću Unca u Unu, ljubomorno čuva svoje čari neponovljiva i vjekovima nedirnuta prirodna ljepota, naseobina Martin Brod. U ovom mjestu se nalazi najveći kompleks slapova u Nacionalnom parku “Una”, a nekad je ovdje postojao veliki broj mlinova i bučnica. Okruženi svježinom vodopadima ohlađenog vazduha smo u vrelom danu našli idealnu oazu za odmor i ručak. Svježe ulovljene pastrmke spremljene Zorkinom vještom rukom u ovom okruženju su pružale podpun ugođaj za tijelo i dušu. Na trenutak kao da smo zaboravili na jak vjetar koji nam je onemogućavao polijetanje. Nakon toga je ipak poletište Kruškovac dozvolilo mirno jedrenje iznad okolnih grebenova te iznad grada Drvara i to sve do samog smiraja dana.

Posjetili smo i Etno selo koje nas je očaralo simfonijom, kako svoga izgleda, tako i ukusa domaćih jela i pića. Neodoljivi tradicionalni sač, domaći kolačići, kajmak i salate su nas dobro okrijepile. Neki od nas su se prvi put susreli sa drenjinama, odnosno hladno pripremanom marmeladom od ove divlje ljekovite voćkarice. Ne treba posebno naglasiti da smo nepca ovlažili drenovačom, prepoznatljivom ljutom čašicom ovih krajeva.

Od srca preporučujem ovu lokaciju izletnicima i letačkim grupama. Ovo jako dobro ishodište za bezbjedne prelete ka istoku (smijer Glamoč), naročito za nešto manje iskusne pilote.. Taj prvac obiluje sletištima i putnim pravcima, tako da je restransport izvjesan.
Prepuni utisaka smo se razišli sa razmišljanjem da se nešto neugodniji meteorološki uslovi u ovom okruženju mogu jako dobro iskoristiti.


1 komentar

dule · jun 27, 2024 u 6:09 pm

Za naše kolege iz Drvara smo čuli samo najbolje, a sad kad je Mio bio u izvidnici nemamo izbora nego da ih posjetimo u većem broju.

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Paraglajding je svojim munjevitim razvojem letenje približio čovjeku više nego bilo koja drugo tehnološko dostignuće. Adriafly svojim radom unapređuje i ostaje u koraku sa evropskim edukativnim, sportskim i tehničkim normama. Noviteti koje predstavljamo su interaktivne kamere, meteorološka stanica i obrazac za brzu i jednostavnu najavu letenja. Članovi kluba mogu da komentarišu, analiziraju i razmjenjuju iskustva u "sobi za ćaskanje" na stranici KNjIGA LETENJA. Dizdarica je poletište, koje je zalaganjem članova Adiafly kluba, postavljeno na mapu kao prezentno, atraktivno i aktivno mjesto okupljanja domaćih i stranih pilota. Na stranici su spomenuti brojni načini za kontakt. Obradujte nas svojim utiscima ili kratkom porukom koju možete poslati sa stranice putem kontaktnog obrazca. ~ Srdačno, vaš uređivački tim ~